Volg mij ook op Twitter LinkedIn Facebook

de balans tussen willen en kunnen
Op aanraden van mijn persoonlijke coach ben ik begonnen met yoga. Bij yoga gaat het om innerlijke balans, de balans tussen lichaam en geest. Vanuit zelfinzicht voer je lichamelijke oefeningen zodanig uit, dat ze passen bij jouw persoonlijke ritme en mogelijkheden. Door een virus kamp ik al langere tijd met problemen met mijn evenwicht. De yogalessen helpen mijn balans in de praktijk te versterken door fysieke oefeningen, vanuit het beter kennen van mijn beperking en het accepteren ervan.

Kracht

In één van de laatste lessen stond het thema Kracht centraal. Niet bedoeld als lichamelijke power, maar vanuit de mentale invalshoek: De balans tussen Willen en Kunnen.
Al meteen popte er een gedachte in mijn hoofd op: Voor mij gold vaak de overtuiging Willen=Kunnen. Als je ergens maar
 hard genoeg voor werkt, dan lukt het. Als je maar hard genoeg je best doet, word je uiteindelijk beloond. Vanuit Yoga wordt dit heel anders benaderd. Hier gaat het om een innerlijke kracht. Oefeningen gaan niet soepeler door je te forceren of harder te werken. Steeds stel je jezelf de vraag: Waar heb ik iets los te laten? Vanuit het loslaten kan de ruimte ontstaan. Ter plekke heb ik ervaren dat acceptatie van de moeilijkheid van bepaalde evenwichtsoefeningen (als je problemen hebt met je evenwicht zijn bepaalde balansoefeningen in yoga bepaald geen sinecure!) mij rust gaven. Voor mij persoonlijk betekende het loslaten van de onbewuste innerlijke verwachting (lees: eis) om het beter te doen, mijn ruimte gaf. De evenwichtsoefeningen gingen meer ontspannen en soepeler. Door los te laten ontstaat n.l. ruimte in de spieren, maar het begint bij het loslaten in je hoofd en in je hart.

Loslaten

Het thema Loslaten liet mij niet meer los. In mijn coach- en adviespraktijk ontmoet ik vaak individuele professionals en teams die moe en uitgeput zijn van het harde werken, het stretchen, het duwen en sleuren, het over de eigen grenzen gaan... Van zichzelf en met elkaar. Ik ontmoet ook mensen die zich zodanig hebben geforceerd dat ze er letterlijk ziek van werden.
Loslaten heeft te maken met jezelf en de ander ruimte geven om onder ogen te zien wat er is en datgene te ervaren zonder oordeel. Klinkt misschien wat vaag, maar we hebben zoveel oordelen in ons hoofd dat we soms bijna denken dat het oordeel de objectieve waarheid is. Oordelen belemmeren ons vaak om anders te kijken, meer perspectieven te zien omdat we denken alles al te weten. Door de eigen oordelen op z'n minst ter discussie te stellen en jezelf open te stellen voor andere perspectieven, ontstaat er meer ruimte, wordt de wereld groter, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Ik geniet van het proces om mensen hierin te begeleiden en ik vind het mooi om het zelf te ervaren.

Verder gaan

In mijn praktijk ontmoet ik mensen die zich belemmerd voelen om verder te gaan. Ze zitten vast in een conflict, wantrouwen binnen een team, in het verdriet van boventalligheidverklaring bij reorganisatie, teleurstelling in het persoonlijk niet lekker functioneren als leider. Als je een stap verder wilt zetten, is het een voorwaarde om los te laten wat je nu vast houdt. En als dat moeilijk is, dit op z'n minst te erkennen en bij jezelf te onderzoeken welke angst of verlangen eronder schuilt gaat. In mijn praktijk heb ik ervaren welke opluchting het mensen geeft als ze erkennen wat er is en dat dat oké is. De ruimte die vaak ter plekke al ontstaat biedt vaak nieuwe mogelijkheden om verder te gaan. Vanuit deze ruimte kun je weer kijken naar je persoonlijke verlangens en behoeften. Dat geeft richting voor de toekomst, in een goede balans tussen willen en kunnen.
 
*) foto van dochter Li Na
Joomla SEF URLs by Artio

Publicaties

  • Stel je voor… Medewerkers zijn gelukkig in hun werk…

    Van beoordelingsgesprek naar geluksgesprek Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft het: Gelukkig werken laat je beter functioneren en goed...

  • Werken aan Gelukkig Werken loont!

    Over een week start ik met de opleiding tot Gelukkig Werken-coach bij Onno Hamburger. Ter voorbereiding herlees ik het boek ‘Gelukkig Werken’ , dat hij...

  • Geen seconde spijt!

    Op de kop af 50 jaar heeft hij bloemen en planten aan de deur verkocht in diverse dorpen in de regio vanuit een oud wit busje. Weer of geen weer,...


Alle publicaties

Neem contact op!

Annemarie van Weelie

Interim HRM, Coaching en Training
Asperen

Bel mij op 06 51939899

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK 30283325


Profile Dynamicslogo wil