Volg mij ook op Twitter LinkedIn Facebook

of wel: hoor je het applaus of laat je je overstemmen door enig boe-geroe?

1 oktober 2011... De warmste oktoberdag ooit... Wat een prachtige zomerse herfstdag! Juist vandaag las ik een berichtje op Twitter dat er zelfs op deze heerlijke  dag mensen zijn die klaagden over de warmte. Deze ene tweet viel in het niets bij alle positieve uitspraken over van de zon genietende twitteraars.  En toch viel -ie op...

Herken je dat, dat één negatief geluid soms vele positieve overstemt? Een tijdje geleden schreef ik een blog en kreeg daarop diverse enthousiaste reacties. Ik was er oprecht blij mee. Toen volgde er een negatief geluid... En juist dàt bleef hangen. Het duurde daardoor zelfs een tijdje voor ik een nieuw verhaal de wereld instuurde. Diep in mij zit toch echt een verlangen om door iedereen gewaardeerd te worden.

Ik zie het ook terug bij cliënten. Hoe blij ze ook zijn met gerealiseerde veranderingen, nieuwe stappen en ontwikkelingen in hun leven en werk: Eén demotiverende reactie uit de omgeving kan alle positieve overstemmen. Het leidt soms tot (gelukkig vaak een tijdelijke) stilstand in hun groeiproces en soms echt een stap terug.

Ik sprak erover met collega-coach (en specilist in personal branding) Tessa Faber. Zij benoemde, dat in het licht van personal branding je omgeving in te delen is in drie parten van een taartvorm. Eenderde deel is (al) fan van je, met deze groep voel je meteen een klik. Bij eenderde deel val je niet in de smaak. En bij eenderde deel staat het nog niet vast. Deze groep kan je nog leren kennen en kunnen zich aan je binden. In het vak van Personal Branding is het zinnig om je vooral op die laatste groep te richten. Je niet te laten afleiden door de groep die toch niets met je heeft en waar je dus jouw (droom-)klanten/doelgroep niet vindt.

Zo is het ook als je een presentatie geeft of een een lezing of ... Hoeveel mensen het ook waardeerden, er zullen er altijd zijn die minder blij waren met je verhaal. Dit kun je ook doorvertalen naar leiderschap. Je kunt nu eenmaal niet iedereen (op ieder moment) inspireren. Zelfs de meest succesvolle trainers worden soms ontslagen.

Kun jij bij wat je doet, genieten van je succes, van je 'fans', de positieve reacties... Of laat je je leiden door enige negatieve respons? Hoor je het applaus of dat enkele boe-geroep? Ga je uit van je innerkr8 of geef je toe aan je onzekerheid? Kies je voor realisme of perfectionisme? Laat jij je geluk afhangen van de ander of vind je het geluk in jezelf?

Genieten (van je succes) is een kwaliteit! Durf jij een gevoel van trots-zijn op jezelf toe te laten? Luister jij naar je innerlijke stem die zegt dat het goed (genoeg) is? Of...

Ik wens je veel successen toe en nóg meer momenten waarop je daarvan echt geniet. In het klein en in het groot...

Schrijf reactie (0 Reacties)

'Speciaal voor mijn zus Ernestine...'

balans

Iedere week stuur ik op vrijdagavond een tweet de wereld in, genaamd 'Terugblik op de week'. Een tweet waarin ik mensen oproep om even stil te staan bij de afgelopen week. Met een prikkelende, reflecterende vraag stimuleer 

ik mijn volgers om de tijd te nemen voor zichzelf. Even stilstaan... Balans...

Maar hoe zit het eigenlijk met mezelf? Hoe vaak sta ik zelf stil bij mijn eigen leven, mijn loopbaan, mijn praktijk...  Wanneer neem ik de tijd om niets te doen? Gewoon maar zijn in het moment met mijzelf?

Eigenlijk ben ik altijd druk en om eerlijk te zijn, daar geniet ik  zeer van. Een druk, actief leven houdt in dat ik altijd bezig ben. Mijn agenda staat vaak vol met afspraken en ik vind het heerlijk. Er zijn altijd wel mensen die mij nodig hebben. Om HR-vraagstukken te bespreken, een acuut probleem op te lossen, een selectiegesprek, een loopbaangesprek, werkoverleg, bemiddeling bij een conflict... Het gevoel dat ik iets kan betekenen voor anderen is een heerlijk gevoel. En ook wel lichtelijk verslavend. Het linkt toch ook wel naar verslaving aan de waardering die ik krijg als ik iets voor een ander beteken. Het is dus zeker niet alleen maar idealistisch.

Een druk bestaan betekent ook veel haasten en vliegen. Om op tijd te zijn vooSpecir de volgende afspraak, tijdig een opdracht afronden...

Het betekent in ieder geval ook dat ik te weinig tijd maak om stil te staan, om te reflecteren. Ben ik er bang voor? Bang dat ik mezelf weer zwaar afreken vanuit allerlei perfectionistische ideeën? Dat had ik toch los gelaten? Al veel eerder heb ik mijn persoonlijk inzicht vergroot om met mildheid naar mezelf te kijken. Om met liefde te ervaren wat is, in plaats van streng te zijn met de focus op wat er nog niet is...

In mijn coachsessies met cliënten bereik ik moeiteloos de ruststand. Geef ik me soepel over aan wat ik ervaar en geef dat terug aan mijn cliënt. Dan leg ik als vanzelfsprekend verbinding met mijn intuïtie en creativiteit. Dan ben ik ontspannen en voel ik mij in balans...

Zo zou ik eigenlijk gewoon willen zijn. Met passie de dingen doen, mijn enthousiasme (toch mijn handelsmerk) toe laten en koesteren, zonder mijzelf te verliezen in gejaagdheid.

En dus zat ik vandaag in de tuin, zonder boek, tijdschrift of mobiel. Gewoon een beetje mijmeren, alleen maar zijn. Al snel bedacht ik mij dat ik weer eens een blog wilde schrijven. Wist ook meteen waarover!;-) ik heb de gedachte bewaard en dagdroomde verder... Ik voelde rust en tevredenheid terwijl ik er niets voor hoefde presteren. Heerlijk!

En zojuist vloeide mijn blog al net zo moeiteloos uit mijn vingers via mijn toetsenbord...

P.S. Als coach vind ik het erg belangrijk om mijzelf ook met regelmaat te laten coachen. Ik heb al een mooi bespreekpunt voor een volgende keer.

Schrijf reactie (0 Reacties)

'Time is what you make of it..'

In hoeverre laat jij je nog verrassen door het leven? Verwonder jij je nog over wat je toekomt? Realiseer jij je nog dat je écht geniet? Onlangs was ik bij een intervisiebijeenkomst met andere coaches/trainers. Het thema was feedback geven & ontvangen en de sfeer was vrij en veilig om elkaar terug te geven wat we zagen en ervoeren. Ik genoot enorm. Onverwacht... Ik had die week een volle agenda en had tot het laatste moment nog getwijfeld of ik naar de bijeenkomst zou gaan. Ik kende de groep nog niet, had geen verwachtingen vooraf. En onverwacht was daar die goede sfeer, de directe klik onderling. Binnen no time bereikten we diepgang met elkaar. Toch was daar die innerlijke criticus, die we allemaal zo goed kennen. Die innerlijke stem die waarschuwt, belemmert, verstoort en (helaas) vaak ook bepaalt. Een stemmetje dat me continu wees op de afspraken van later op de dag, dat me waarschuwde, bezorgd was of ik de afspraak in de middag tijdig zou bereiken...

Een van de intervisiedeelnemers vroeg mij wat het thema tijd voor mij betekende... Die vraag maakte heel wat los. Mijn collega-coaches hadden ergens mijn innerlijke onrust opgepikt, terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling was! Zowel ter plekke als ook later realiseerde ik me dat tijd vaak meer mijn vijand dan vriend is. De agenda zit vol, zowel thuis als op het werk. Ik wil veel meemaken en beleven...

Blijft er voor mij tijd over om me te laten verrassen? Om te genieten van het onverwachte... Tijd te nemen voor rust en te mijmeren... Om zomaar te zijn in het moment... ik realiseer me dat innerlijke rust een voorwaarde voor mij is. Rust in mezelf om contact te maken met wat ik voel, zie en ervaar... Dat hoeft geen uren te kosten, het gaat meer om de manier waarop ik in mijn leven sta.

Onthaasten is mijn intentie... Even stilstaan, de balans opmaken. Waar ik sta, wat ik wil, wat ik doe, wat er is...

Ik coach professionals die druk zijn met hun loopbaan en die graag in balans willen zijn. Er écht willen zijn als ze in contact zijn met hun medewerkers of klanten. Die weer de rust en ruimte in zichzelf willen ontdekken om hun creativiteit te laten opborrelen! Hun impact willen vergroten, authentiek willen leiden i.p.v. sturen. Ze willen niet meer vastzitten in wat (nu, straks, nog, later) moet...

Laten we ons laten verrassen door het leven... Het is te veelzijdig om het zo in sneltreinvaart voorbij te laten gaan

Schrijf reactie (0 Reacties)

' ...je bent je eigen kompas!'

Zelfacceptatie speelt vaak een belangrijke rol in coachingsvraagstukken. Niet in eerste instantie. Eerst komen diverse andere problemen ter sprake waar clienten mee te kampen hebben, of liggen er ambitieuze groei- en ontwikkelvraagstukken op tafel. Wat me opvalt is dat mensen die bij me komen zich zelf maar matig kennen. Ze realiseren zich niet goed waar hun kracht zit en waar de uitdaging of valkuil. Ze zijn zich niet écht bewust van hun kwaliteiten en talenten.

Wonderlijk eigenlijk want mijn clienten zijn tot nu toe altijd 20+. Maar leeftijd zegt niet zoveel. Mijn dochters zijn bijna 11 jaar en in het huidige basisonderwijs besteden ze aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Dit heet BOMJA, Bewust Omgaan Met Jezelf en Anderen. Ze leren spelenderwijs wie en hoe ze zijn en wat de impact hiervan op anderen is en andersom. Een prachtige levensles!

Loopbaan- en ontwikkelvragen begnnen bij een wens of verlangen en komen vaak uit bij zelfacceptatie. Weten wie je bent, wat je drijft, wat er voor jou nu echt toe doet. Hoe ben je gekomen waar je nu bent, welke weg heb je afgelegd... De kunst is om een nieuwe weg te vinden. Een weg die beweging brengt, uitdaagt, spannend is... Want doorgaan op dezelfde weg levert vaak oud (en dus niet het gewenste) resltaat op. En mijn clienten willen vernieuwing, verbetering, progressie!

In mijn coaching gebruik ik diverse spellen om het zelfbewustzijn te vergroten. Ik geniet altijd enorm van de lachende gezichten als clienten zichzelf ontdekken, hun kwaliteiten op een rij hebben gezet. Vaak zijn ze verrast en vinden positieve bevestiging. Vanuit die herkenning gaat er een vlammetje branden. En met 'die sparkling' gaan we verder aan het werk. Waar ga je voor, waarheen wil je koersen.

Antwoorden hoef je niet ver te zoeken, het antwoord ligt in jezelf. Je bent je eigen kompas, alle talenten zitten al in je besloten. Alles wat je hoeft te doen is ermee aan het werk gaan, je openstellen voor wie je bent met al je talenten, valkuilen, drijfveren.... Want waarheen je ook gaat in het leven, je neemt jezelf altijd mee. Ik nodig mensen uit om vriendschap met zichzelf te sluiten, zichzelf te erkennen en te waarderen. Dan hoef je niet meer vanuit een rol te managen. dan kun je vanuit jezelf een leider zijn!

Dat ik zo geniet van het coachvak en mij verheug op iedere sessie is geen wonder hè!

Schrijf reactie (0 Reacties)

Weet wat je wenst, wees voorbereid... Stel voor dat je wensen uitkomen!

In mijn intakegesprekken met nieuwe cliënten is dit één van de vragen die ik stel. Voor veel mensen is het een moeilijk vraag. Vaak weten we goed wat we niet (meer) willen en praten we daar graag uitgebreid over.

In mijn coaching draai ik het om. Daarin gaat het niet om wat je niet (meer) wlt, maar waar je WEL voor wilt gaan! Dan valt het vaak stil en dat is voor mij een teken dat we op de goede weg zitten. Stilte leidt vaak tot verdieping. Daar waar antwoorden niet direct voor handen zijn, denk je dieper na! Vaak is dit het begin van een zoektocht, naar jezelf, naar je eigen kracht, je diepste wensen. Wat wll écht... Een vraag die iets los maakt!

De zoektocht naar het antwoord op de vraag wat jij in/met je leven en/of je (loop)baan wilt is intensief en prachtig. Tot op heel concreet niveau maken we beelden van de toekomst helder.

 • Wat wil je veranderen?
 • Wat wordt er dan anders?
 • Waarin verander jij?
 • Hoe reageer je?
 • Welke kleding/kleuren draag je?
 • Hoe loop je, hoe beweeg je?
 • Wat zeg je weer/meer?
 • Welke emoties zijn verbonden met jouw verandering?
 • Welke gevoelens passen erbij?
 • Hoe reageren mensen om je heen hierop?

Het beeld van de gewenste verandering van de cliënt wordt steeds duidelijker. Soms kiezen we er foto's, tekeningen, gedichten, woorden bij ...

Hoe concreter de verandering vorm krijgt en aanvoelt, hoe dichterbij de verandering komt. Je ziet die verandering letterlijk en figuurlijk voor je! Nog een stapje en je bent er. Je ervaart je innerlijke kracht!

In de weg tot de verandering ervaart de cliënt steeds stukjes van herkenning omdat de verandering inmiddels zo'n plekje heeft gekregen in het leven van de cliënt. De cliënt staat aan het roer!

De weg naar het waarmaken van je dromen/wensen is soms lastig en vraagt veel. Maar het beeld van de wens is snel oproepbaar en invoelbaar. Waar ging het je nou écht om? Is het je de strijd waard?

Door je te focussen op wat je wilt, komt je droom in zicht! Je maakt verbinding met de echte doelen in je loopbaan/leven en dat is het begin van de verandering.

Weet jij waar je in het leven écht voor wilt gaan? Weet wat je wenst, wees voorbereid... Stel voor dat je wensen uitkomen!

Schrijf reactie (0 Reacties)
Joomla SEF URLs by Artio

Publicaties

 • Stel je voor… Medewerkers zijn gelukkig in hun werk…

  Van beoordelingsgesprek naar geluksgesprek Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft het: Gelukkig werken laat je beter functioneren en goed...

 • Werken aan Gelukkig Werken loont!

  Over een week start ik met de opleiding tot Gelukkig Werken-coach bij Onno Hamburger. Ter voorbereiding herlees ik het boek ‘Gelukkig Werken’ , dat hij...

 • Geen seconde spijt!

  Op de kop af 50 jaar heeft hij bloemen en planten aan de deur verkocht in diverse dorpen in de regio vanuit een oud wit busje. Weer of geen weer,...


Alle publicaties

Neem contact op!

Annemarie van Weelie

Interim HRM, Coaching en Training
Asperen

Bel mij op 06 51939899

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK 30283325


Profile Dynamicslogo wil