Volg mij ook op Twitter LinkedIn Facebook

cyclamenOp de kop af 50 jaar heeft hij bloemen en planten aan de deur verkocht in diverse dorpen in de regio vanuit een oud wit busje. Weer of geen weer, hij was er altijd.  Nu staat hij voor me met tranen in zijn ogen: “Het is genoeg geweest, ik stop ermee. Mijn vrouw heeft gezegd dat ik nu echt moet stoppen. Vandaag  rijd ik mijn allerlaatste ronde. Mijn huis en alle grond staat te koop en er zijn al vier gegadigden.” Henry de bloemenman is 69 jaar en neemt met pijn in zijn hart afscheid van zijn werk, zijn passie, het venten (zo noemt hij het zelf) van bloemen en planten aan de deur.

Henry heeft in zijn leven nog nooit een functioneringsgesprek gehad of aan loopbaanoriëntatie gedaan.

Henry vulde 50 jaar met het telen en aankopen van bloemen en planten en de verkoop langs de deur.  Hij deed niet mee aan modetrends, verkocht wel goede kwaliteit tegen die altijd lage prijs.  Henry had adresjes waar hij koffie dronk, bracht wekelijks bezoekjes aan oudere mensen of hij daar nu iets verkocht of niet.  Er zijn mensen waarbij hij al 50 jaar kwam, vanaf het eerste begin dat hij in zijn busje met bloemen door de straten toerde. Deze mensen hebben diezelfde tranen als hij, wanneer hij vertelt dat hij zijn laatste rondje gereden heeft.

Genoeg

Het doet hem zichtbaar pijn, maar begrijpt wel dat zijn vrouw het genoeg vindt. Ze wil nog graag wat jaren in de buurt van de winkels wonen in plaats van ‘in het veld’. Trots vertelt hij dat hij het nog niet zo slecht gedaan heeft: “Op tijd geïnvesteerd in een goede tijd. Al na mijn eerste jaren had ik al mijn kosten eruit en mijn huis vrij.”  Op mijn vraag waarop hij pas op zijn 69e jaar de pijp aan Maarten geeft haalt hij zijn schouders op: “We hoefden eigenlijk geen vakantie. We deden in het weekend wel wat leuke dingen samen met mijn vrouw rijd ik om de zondag een rondje door de regio met mijn demente schoonvader van 90.  We hebben het goed samen. Dat was genoeg. En weet je, ik heb echt nooit een dag meegemaakt dat ik niet graag aan het werk wilde. Ik heb geen seconde spijt dat ik in de bloemen ben gegaan.”

De kop koffie met bloemenventer Henry blijft nog lang bij me. Ze zijn er nog. Mensen die genieten van het leven en van binnen tevreden zijn met wat ze hebben en wie ze zijn. Zonder loopbaanbegeleiding, zonder functioneringstraject, zonder MBA-opleiding.

Als je Henry spreekt zie je pure passie voor wat hij doet, al 50 jaar lang. Zijn geheim? Hij heeft gedaan wat hij het allerliefste deed: de combinatie van bloemen/planten en mensen.  Voor het geld hoefde hij het blijkbaar al jaren niet meer te doen, maar dat was niet zijn drive. Henry was de bevlogenheid in eigen persoon.

Ik ben benieuwd hoe het hem vergaan zal. Of hij zal aarden in een kleiner huisje tussen de winkels. Ik gun het hem dat hij nog jaren in gezondheid zal genieten met zijn vrouw om terug te kijken en te mijmeren over zoveel mooie jaren als bloemenventer. 

Joomla SEF URLs by Artio

Publicaties

  • Stel je voor… Medewerkers zijn gelukkig in hun werk…

    Van beoordelingsgesprek naar geluksgesprek Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft het: Gelukkig werken laat je beter functioneren en goed...

  • Werken aan Gelukkig Werken loont!

    Over een week start ik met de opleiding tot Gelukkig Werken-coach bij Onno Hamburger. Ter voorbereiding herlees ik het boek ‘Gelukkig Werken’ , dat hij...

  • Geen seconde spijt!

    Op de kop af 50 jaar heeft hij bloemen en planten aan de deur verkocht in diverse dorpen in de regio vanuit een oud wit busje. Weer of geen weer,...


Alle publicaties

Neem contact op!

Annemarie van Weelie

Interim HRM, Coaching en Training
Asperen

Bel mij op 06 51939899

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK 30283325


Profile Dynamicslogo wil